Suka Blog KakLong tekan like! :)

Air Mata Nabi Adam

Dari meja kerja KakLong AiNa kul 7:30 PM
Korang tau ke semenjak Nabi Adam terkeluar dari syurga akibat tipu daya iblis,  beliau menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tak angkat kepalanya ke langit kerana terlampau malu kepada Allah s.w.t.

Beliau sujud  di atas gunung selama seratus tahun. Kemudian menangis lagi sampai air  matanya mengalir di jurang Serantip. Dari air mata Nabi Adam tulah Allah  tumbuhkan pohon kayu manis dan pokok cengkih. Beberapa ekor burung telah  meminum air mata beliau. Burung itu berkata, “Sedap sungguh air  ini.”

Nabi Adam terdengar kata-kata burung tersebut. Beliau sangka burung tu sengaja  mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah. Ini membuatkan Nabi  Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah telah menyampaikan wahyu yang  bermaksud, “Hai Adam, sesungguhnya aku belum pernah menciptakan air minum  yang lebih lazat dan hebat dari air mata taubatmu itu.”Apa  Yang Akan Ditanya:

Dalam sehari  ada 24 jam. Dalam  sejam manusia bernafas sebanyak 4320 kali. Dalam setiap kali bernafas Allah  akan tanya dua perkara semasa nafas keluar dan masuk. Pertanyaan itu ialah,  'Apa perbuatan yang kita lakukan semasa nafas itu keluar dan masuk?'Tiga  Cahaya Di Hari Kiamat
Di hari  kiamat ada tiga cahaya yang berlainan :
* Cahaya yang pertama seperti  bintang-bintang.
* Cahaya yang kedua seperti cahaya bulan.
* Cahaya yang  ketiga seperti cahaya matahari.Apabila  ditanya cahaya apakah ini ? Lalu dijawab :

“Cahaya yang pertama ialah cahaya  wajah-wajah manusia yang ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan  dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar  azan. 
Yang kedua  ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air sembahyang sebelum azan.
Cahaya yang  ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap  sedia di dalam masjid sebelum azan lagi.”Kala  Jengking Neraka

Di hari  kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama “Huraisy”  berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke  barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.

Malaikat  Jibril bertanya : “Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari?
“Huraisy pun menjawab, “Aku mahu mencari  lima orang. Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu  keluarkan zakat. 
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibu bapanya. Keempat,  orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka  minum arak.”
Sumber : nora.z's blog

0 budak comel:

 

KakLong AiNa Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review