Suka Blog KakLong tekan like! :)

Produk Haram

Dari meja kerja KakLong AiNa kul 12:12 AM
Assalamualaikum..dan hai!
Hari ni cuma short entry cuma kaklong berkongsi tentang produk haram. Korang sebelum membeli sesuatu makanan tu perhatikan kot-kot ada terselit code-code di bawah ni yer
Mulsifiers E-Codes for PIG FAT 
- E 100 - E 280 - E 434 - E 482 -
- E 110 - E 300 - E 435 - E 483 -
- E 120 - E 301 - E 436 - E 491 -
- E 140 - E 325 - E 440 - E 492 -
- E 141 - E 326 - E 441 - E 493 -
- E 153 - E 327 - E 470 - E 494 -
- E 160 - E 334 - E 471 - E 495 -
- E 161 - E 335 - E 472 - E 542 -
- E 210 - E 336 - E 473 - E 570 -
- E 213 - E 337 - E 474 - E 572 -
- E 214 - E 422 - E 475 - E 631 -
- E 216 - E 430 - E 476 - E 635 -
- E 234 - E 431 - E 477 - E 904 -
- E 252 - E 432 - E 478 - E 920 -
- E 270 - E 433 - E 481 -
Kalau boleh save kan code-code ni dalam Notes handphone anda untuk rujukan masa berbelanja di pasar raya.
Yang ini pula antara gambar-gambar yang telah di forward kan ke email kaklong.. 





* tahu tak apa tu ayam cucuk? *
- tak disembelih lah -
  
* Twisties! Be Ware *

* close up *

  * Budak-budak sekolah sangat suka makan apollo ni! Huihh..bahaya macam ni! Ya Allah!! *


* Berhati-hati bila makan makanan di hotel, tak kisah lah 5 stars or 1 stars *

* mungkin ramai yang tahu tentang kasut dari kulit babi ni, tapi mungkin juga ramai lagi yang tak tahu*
kalau nak tahu, cara untuk kenal kulit babi.. terdapat tiga dot bentuk segi tiga
click gambar-gambar kat bawah ni untuk tumbesaran..nanti korang boleh nampak tiga dot tu. 



* Yang ni memang keterlaluan betul *
  
* Chewing gum pun kena hati-hati ye *




 * Baca info ni yer, semoga masa membeli belah boleh lebih berhati-hati *


عَنْ أَبِي هُرَیْرَة رَضِىَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُوْلُ الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : (( إِنَّ الله تَعَالَى طَيِّبٌ لاَ یَقْبَلُ إِلاَّ طَيِّبَا وَإِنَّ الله أَمَرَ المُؤْمِنِيْنَ بِمَا أَمَرَ بِهِ المُرْسَلِيْنَ فَقَالَ تَعَالَى: { یَآ أَیُّهَا الرُّسُلُ آُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا } وَقَالَ تَعَالَى: { یَآ أَیُّهَا الَّذِیْنَ آمَنُوْا آُلُوا مِ ن طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاآُمْ } ثُمَّ ذَآَرَ الرَّجُلَ یُطِيْلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ یَمُدُّ یَدَیْهِ إِلَى السَّمَآء: یَا رَبّ! یَا رَبّ! وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ، وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ، وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ، وَغُذِي بِالحَرَامِ، فَأَنَّى یُسْتَجَابُ لَهُ! )) رواه مسلم.
یَآ أَیُّهَا الرُّسُلُ آُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحً (AQ Al-Mukminun 23:51)
یَآ أَیُّهَا الَّذِیْنَ آمَنُوْا آُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاآُمْ (AQ Al-Baqarah 2:172)
 Terjemahan hadith
Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Sesungguhnya Allah Ta'ala baik, Dia tidak menerima kecuali perkara yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mukmin dengan apa yang telah diperintahkan kepada para Rasul di mana Allah Ta'ala berfirman: (Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh). Dan Allah Ta'ala berfirman: (Wahai orang-orang yang beriman! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik yang Kami rezekikan kepada kamu). Kemudian Baginda menyebut perihal seorang lelaki yang bermusafir jauh, yang berambut kusut masai dan berdebu, yang menadah tangan ke langit (iaitu berdoa): Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan dengan makanan yang haram? (Hadith riwayat al-lmam Muslim)


9 budak comel:

khairul said...

terima kaseh atas info ni..pihak kerjaan sepatutnya kena buat hebahan besar2 an

KakLong AiNa said...

yup.. betul tu betul.
terima kasih kembali.. :)

Ungu Violet said...

mmg budak2 suka mkn twisties ngan apollo tu...tak halal rupa2nya..huhu

KakLong AiNa said...

ungu violet:
itu lah kan..bahaya tol

adarnadzmie said...

tq atas info ni dik... moga kita dpt berhati2 selepas ni...

MawardiYunus said...

seramnya.. huuhhu

cik Es ღ said...

tag anda di blog

http://nurusyahida.blogspot.com/

jum =)

KakLong AiNa said...

adarnadzmie : u're welcome.. :) semoga lebih hati2

mawardi: seram sikit je

cik Es: thanks..akan dijawab :)

putera izman said...

info yang bermanfaat terima kasih sudi singgah ke blog saya http://www.puteraizman.com

 

KakLong AiNa Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review